2018. február 10.

2018-AS FILMEK, AMIKET VÁROK

Figyelmeztetés minden kedves olvasónak: extra hosszú poszt következik!
Kicsit bele is tört a bicskám ebbe a listába, mert annyit szöszöltem rajta, míg elcsúsztam a saját magam állította határidővel és az első két tétel meg is jelent a mozikban. Azért remélem, élvezni fogjátok az olvasást! Nem is szaporítanám feleslegesen a szót...


SZÓLÍTS A NEVEDEN!

Megjelenés: Február 8
olasz-francia-brazil-amerikai romantikus dráma
Mostanában egyre kezd elterjedni a művekben az LGBTQ+-téma, lassan beszivárog a köztudatba ez a társadalmi probléma, amit tök jó dolognak látok. Elvégre egyenlőség van, vagy nem? A 2018-as filmlista első pontja is ebben a körben mozog, amit emiatt is találtam meg. A zenéjét Sufjan Stevens szerezte, akit imádok; na meg Timothée Chalamet játszik bennne, akit most fedeztem fel egy interjúja kapcsán, és nagyon szimpatikusnak tűnt, én nagy reményeket fűzök hozzá a karrierjével kapcsolatban.
A film egy 17 éves amerikai fiú, Elio és a művészettörténész apjának egyik diákja között kialakuló kapcsolatról szól, akik az apa nyaralójában találkoznak, Észak-Olaszországban. A konfliktus adja magát a coming out miatt, ráadásul a diák idősebb, mint Elio. Egy nyári kaland megspékelve szerelemmel és érdekes témákkal... Jöhet!


WHEN WE FIRST MET

Megjelenés: Február 9 (Amerikai megjelenés)
amerikai vígjáték
Szeretem a vígjátékokat, ha azok jól megvannak csinálva, bár a Baywatchon is sokat nevettem, pedig szerintem a kelleténél több szexista poént tartalmazott. A When We First Met-ben Adam Devine-t és Alexandra Daddariot láthatjuk, előbbit a Modern családból ismerem, amit imádok; a főhősnő nevével pedig először a Villámtolvajban találkoztam, amit szintén nagyon imádok.
A történet Noahról szól, aki 3 évvel ezelőtt találkozott Avery-vel, a számára tökéletes lánnyal. Aki most készül megházasodni egy másik fickóval. Noah szerencsés véletlenek sorozatával a múltban találja magát, a megismerkedésük napján, így elhatározza, hogy megváltoztatja az események alakulását, és megszerzi a lányt.
Az ok, amiért fent van a listán, hogy reménykedem benne, nem sütnek el annyi béna poént és inkább a szituációk okozta humor lesz előtérben.



FEKETE PÁRDUC

Megjelenés: Február 15
amerikai akciófilm
Semmi bajom a DC-vel, a multiverzumok egy fantasztikusan zseniális ötlet, ráadásul nagyon jó alap egy rakás szuperhősnek és a Flash a sorozatos szuperhősök közt a szívem csücske (bár csak ezt nézem egyedül ebben a műfajban), mégis a Marvel valahogy közelebb áll hozzám. A Pókember megalapozta az utat Vasembernek, aki átadta a stafétát a Bosszúállóknak, innentől kezdve pedig minden Marveles filmalkotás zöldutat kap nálam. A Fekete párduc gyakorlatilag már a trailer megnézése előtt fent volt a listán.
A Fekete Párduc, T'Challa az apja halála után visszatér Wakandába, az afrikai királyságba, hogy elfoglalja az őt megillető trónt, de egy "nagy hatalmú ősi ellenség" (köszönjük, Port.hu) tűnik fel a színen, akivel szembe kell szállnia, hogy megmentse örökségét és (természetesen) a világot.
Klisésen hangzik, de talán lesz benne valami ezzel az afrikai királysággal kapcsolatban, meg hát Marvel...!


ÉJSZAKAI JÁTÉK

Megjelenés: Február 22
amerikai akciófilm
Úristen, újabb vígjáték! Annak ellenére, hogy akciófilm kategóriába sorolták, szerintem ez inkább olyan egyszer nézős komédia lesz. Az utolsó ilyen a listán, már így is túlléptem a limitet, de tudjátok mit? Ezek az egyszer bevehető, bugyuta viccek is fel tudják dobni az ember napját, még ha nincs is szellemi értéke az egésznek.
A történet középpontjában pár házaspár áll, akik hetente összeülnek társasjátékozni, ám egyik este egy bűnténybe keverednek, ami nem úgy tűnik, hogy meghatja őket. Lelkesen beszállnak a mókába, és maguk kezdik megfejteni a rejtélyt.


TŰZGYŰRŰ: LÁZADÁS

Megjelenés: Április 5
amerikai fantasztikus akciófilm
Amikor elkezdtem kutakodni, mégis milyen filmek várhatóak idén, ez volt a legnagyobb meglepetés. 2017 utolsó két hónapjában kb. háromszor láttam a Tűzgyűrű első részét, teljesen véletlen, és az hogy ennyiszer képes voltam végignézni, azt mutatja, mennyire nagyon szeretem. Végre egy film, ami nem egy olyan disztópikus világot ír le, ami kizárólag Amerikára koncentrál! Mármint, mondjatok egyet ezen kívül (, ami nem a Z világháború). Ezért remélem, nem fogják elbaltázni ezt.
Az egész Tűzgyűrű arról szól, hogy a Csendes-óceáni árkokon keresztül hatalmas szörnyek, Kaijuk bukkannak fel és tizedelik a népességet. A világ  vezetői összefognak és szintén hatalmas robotokat építenek, amik ezekkel a lényekkel szembe tudnak szállni. A Jaegereket két-két ember irányítja, akik összeköttetésben állnak.
A második részben visszatér Mako egy új csapat Jaeger-pilótával, és persze elengedhetetlen, hogy a két imádnivaló, ütődött tudós is vissza ne térjen.


BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ

Megjelenés: Április 26
amerikai akciófilm
Arról már írtam, mennyire szeretem a Marvelt, de a Bosszúállóknak kitüntetett szerepe van ebben, ugyanis fantasztikusnak tartom, hogy az egész filmes univerzumot ezek a filmek tartják össze - az egész család apraja-nagyja megfordul itt, így mindenki felfedezheti a kedvencét. Bár kicsit félek, hogy előbb-utóbb összegabalyodnak a szálak a készítők kezében.
Igazából nem is írnám le a cselekményt, tipikusan szuperhősfilm-szindróma uralkodik itt. Jön a gonosz, összegyűlik a csapat, majdnem otthagyják a fogukat, de valamijen csoda folytán megmenekülnek. Szerintem ezeket a filmeket mindenki a csata vagy a szereplők miatt nézi meg. Nektek ki a kedvenc szuperhősötök? Én nagyon szeretem Pókembert (mind a hármat :D ), mert mégiscsak árva gyerek, aki nem kőgazdag, vagy egy fantasztikus világ ura, mint Thor vagy a Fekete Párduc. Csak egy kölyök. De a Maximoff testvéreket is kedvelem, főleg Pietro-t (SPOILER az Ultron korából - kár hogy meghalt).


IDŐCSAVAR

Megjelenés: Március 8
amerikai sci-fi/fantasy
A film Madeleine L´Engle 1963-ban megjelent könyve alapján készült, már 2003-ban készült belőle adaptáció, de most újra nekifut a Disney. Nagyon érdekesnek tűnik, ráadásul Levi Miller is játszik benne, aki a Jasper Jones c. filmben (az ajánlóm itt olvasható) Charlie-t játszotta.
A történet olyan bonyolult, hogy a ködös megfogalmazások elkerülése végett inkább bemásolom a Port.hu egyik kommentjéből szerzett cselekményleírást.
"Meg Murray, öccse, Charles Wallace és édesanyjuk épp éjszakai nassolást tartanak, mikor egy idegen toppan be az ajtójukon. Egy különös bemutatkozó után a férfi felfedi, hogy egy hiperkocka nevű tárgynak köszönhetően lehet dimenziók között utazni. Később kiderül, hogy Megék apja öt évvel ezelőtt az ötödik dimenzióval kísérletezett, és ennek következtében tűnt el. Most a gyerekeken a sor, hogy felkeressék az ismeretlen dimenziókat, hogy megtalálják rég nem látott édesapjukat."


NAP NAP UTÁN

Megjelenés: Március 22
amerikai romantikus
David Levithan Nap nap után című könyvét, amiből az adaptáció készült, már olvastam, de be kell valljam, hogy nem igazán tetszett. Nem nagyon szeretem ezeket a fantasy műveket, amiknek se füle se farka, és nem válaszolnak az olyan kérdéseimre, hogy miért és hogyan, és elképzelhetetlennek tartom, hogy 'A'-t ez miért nem érdekli.
Tudniillik 'A' egy vándorló lélek, aki minden nap másik testben ébred. Egy nap egy Justin nevű fiú testébe bújik, aki által megismerkedik Rhiannonnal, a barátnőjével. Azonnal felrúgja addigi szabályait, miszerint nem avatkozik bele a szükségesnél jobban a gazdatest életébe. Beleszeret Rhiannonba és onnantól kezdve minden napot vele akar tölteni.
Ha engem kérdeztek, semmi logikát nem látok benne, még fantasy kereteken belül sem. És olyan szempontból elgondolkodtató a mű, hogy bemutatja, mindenki más életet él más körülmények között, de ez nem újdonság. Moly.hu-n mindenki imádta a könyvet, nálam nem talált be, de azért a filmre kíváncsi vagyok, hátha átértékelődik bennem a történet.


READY PLAYER ONE

Megjelenés: Március 29
amerikai sci-fi
Ez a film is egy könyv alapján készült, nevezetesen Ernest Cline azonos című műve volt az alap. Már a film megjelenése előtt szemezgettem a regénnyel, de sosem jutottam el odáig, hogy valóban neki is kezdjek, de most, hogy jön a mozikba, a film előtt feltétlenül sort kell kerítenem rá. Egyébként Olivia Cooke játszik benne, akit már jól ismerek - és talán ti is - a Bates Motelből és az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni c. filmből, a rendező pedig Steven Spielberg, úgyhogy valami szuper fantasztikusra számíthatunk.
2044, a valóság mocskos, így mindenki az OASIS nevű virtuális világba menekül, ahol a karaktereiken keresztül mindenki dolgozhat, tanulhat vagy kikapcsolódhat. A készítő, James Halliday azonban elrejtett egy titkos feladványt, aminek a megfejtésével a játékos mesés nyereményekhez juthat. Évekbe kerül, de Wade Wattsnak sikerül megfejtenie a feladvány egy részét, ezzel viszont veszélybe sodorja az életét. A valódi életét.


DEADPOOL 2

Megjelenés: Május 17
amerikai akciófilm, vígjáték
Bár tartalmat a filmhez nem találtam, de szerintem, aki meg akarja nézni, az meg is fogja cselekmény ide vagy oda. Amire én számítok, az a fentebb már említett szuperhős-szindróma, na meg egy csomó nem várt poén és hülyeség. A trailer hihetetlenül kreatívra sikerült - ide kattintva nézhetitek meg!


OCEAN'S 8: AZ ÉVSZÁZAD ÁTVERÉSE

Megjelenés: Június 7
amerikai vígjáték, heistfilm
A Szemfényvesztés című könyv után (értékelés itt) elkezdett érdekelni a szélhámosok világa. Milyen lehet törvényen kívül élni? Álszemélyiségekkel, folyton bujkálni, hazudni?
De most nem is ez az érdekes. Ez egy többször feldolgozásra került film, 1960-ban Frank Sinatrával készítettek egyet (A dicső tizenegy), majd 2001-ben vászonra került az Ocean's 11, amiben Danny Ocean (George Clooney) szedte össze a 11 emberből álló bandát, hogy kiraboljanak pár kaszinót. Az idei Ocean's 8 gyakorlatilag ugyanezzel a történettel dolgozik, Debbie Ocean (Sandra Bullock), Danny húga, aki mindezt végrehajtja. Más ismert színésznőkkel és hírességekkel karöltve. Példának okáért: Cate Blanchett, Anne Hathaway, Rihanna, Helena Bonham Carter, mellékszereplőnek meg bedobták Dakota Fanninget, Kim Kardashiant, Kylie Jennert, Zayn Maliket és az Ocean's 11 trilógiából Matt Damont -, csak hogy az ismertebb neveket említsem.
Én még nem láttam az előző filmeket, de biztosan sorra fogom őket keríteni.


SZERETETTEL, SIMON

Megjelenés: Június 22
amerikai tini dráma, komédia
Újabb könyvadaptáció! A film a Simon és a Homo Sapiens lobbi című könyv alapján készült, amit tavaly olvastam, és imádtam. Az első LGBTQ+-témájú mű volt, amivel úgymond "kapcsolatba kerültem", és nagyon meghozta a kedvem, hogy a továbbiakban is foglalkozzak ezzel a témával.
A történet Simonról szól, aki meleg, de erről még senki nem tud. Egy ideje már e-maileket vált egy bluegreen118 nevű sráccal a suliból, amikor megtörténik a baj. Elfelejt kijelentkezni az iskolai számítógépből, így Martin Edison megzsarolja a fiút, hogy közkincsé teszi a levélváltást, ha nem segít neki megszerezni Simon egyik barátnőjét. Közben Simon igyekszik önmagát adni, és mindenekelőtt megtalálni Blue-t.


A HIHETETLEN CSALÁD 2.

Megjelenés: Július 19
amerikai animációs film
Mindenkinek megvan a Hihetetlen család, ugye, Nyúlánykával és Mr. Irdatlannal? Gyerekkoromban imádtam ezt a filmet, és nagy meglepetés volt, hogy készítenek belőle egy második részt. A trailer egyenlőre nem mond semmit a cselekményről, így mindenki izgatottan várja, mikor játszódik a történet, mennyi idővel az előző után (valószínűleg nem sokkal, mert Furi még kisbaba) és mégis mi történt.


A HANGYA ÉS A DARÁZS

Megjelenés: Augusztus 9
amerikai akciófilm
Úgy tűnik, ez az év a könyvadaptációk és szuperhősfilmek éve, tekintve hogy ez a negyedik Marvel film a listán. Már csak egy Pókember kéne! A Hangya című film 2015-ben jött ki, már szinte nem is emlékszem a cselekményre, csak Paul Ruddra a főszerepben, akit nagyon szeretek (csak szerintem irtó helyes?). Abban a filmben szuperhősünk ellensége volt a Darázs, de most nagyon úgy tűnik, inkább összefogtak valaki vagy valami ellen, és a kémia is működik köztük.


A DITÖRŐ ÉS A NÉGY BIRODALOM

Megjelenés: November 1
amerikai családi fantasyfilm
Megvan a 2018-as karácsonyi filmem a Disney-nek hála. Emlékszem, kiskoromban sokat néztem az Andersen mesék című sorozatot, ami valamelyik magyar TV-csatornán ment. Nagyon kellemes emlékek ezek, amiket a Diótörő felidéz. Talán tudatlan vagyok, de amíg utána nem néztem a könyvnek, nem tudtam, hogy ez nem egy Andersen mese, hanem E.T.A. Hoffmann műve, amit tulajdonképpen ez a film is feldolgoz, kicsit másként.
Clara otthonában bált rendeznek karácsony estéjén, Clara pedig elindul felfedezni a kastélyt, ám egy fantáziavilágban találja magát, ahol az egerek, élükön az Egérkirállyal, harcolnak a mézeskalácsokkal a Diótörő segítségével.
A trailer nagyon hangulatos, alig várom, hogy a teljes élményt átélhessem.


LEGENDÁS ÁLLATOK - GRINDELWALD BŰNTETTEI

Megjelenés: November 15
amerikai fantasy
Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire nagyon-nagyon szeretem a Harry Potter-univerzumot. Én tipikusan az a rajongó vagyok, aki minden helyzetben el tud sütni egy HP utalást, ezzel pedig a ismerőseim idegeire megyek, de én gyakran észre sem veszem. Tavaly előtt, amikor kijött a film, és a szobatársammal elmentünk megnézni, majdnem összeestem, annyira izgatott voltam és féltem egyszerre, hogy jó lesz-e és hogy szeretni fogom-e. A válasz: imádtam! Nem mugli alkotás, így nem is tehettem mást azon kívül, hogy imádattal gondolok rá.
Az első részben megismerhettük Göethét és Grindelwaldot, akiről már az eredeti Potter-sorozatban is hallhattunk, ebben a részben pedig végre az ifjú Dumbledore is feltűnik, aki segíteni fog elkapni a rabságból megszökött Grindelwaldot. Már ez az egy mondatos összefoglalás is teljes rajongói görcsöt idéz elő nálam, hát még amikor elolvastam, hogy Párizs és London lesznek a helyszínek! Végre újra varázsló szemszögből láthatjuk majd Londont és talán a Roxfort is feltűnik majd, ki tudja. Mindenesetre azt ígérték, egyre több lesz a kapcsolat Göethe és Harry története között.
Úgy gondolom, ez a film méltó zárása ennek a hosszúra nyúlt bejegyzésnek.

Ti milyen filmeket vártok? Okoztam valamilyen meglepetést ezzel a listával? Esetleg van valami, amivel ki lehetne egészíteni?

6 megjegyzés:

  1. Imádtam és nagyon örülök, hogy megírtad ezt a bejegyzést! *-*
    Volt sok, amiről már én is hallottam, de volt jó pár újdonság is a számomra ;) Több filmet is felírtam a megnézendők listájára, alig várom, hogy kijöjjenek :D
    Különösen meghoztad a kedvemet az Éjszakai játékhoz és a Love, Simonhoz.
    Az Ocean's 8-et már én is kinéztem és az egyik legvártabb film a részemről *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az éjszakai játékkal a moziban találkoztam, mikor egy film előtt leadták az előzetesét, hát rögtön tudtam, hogy ez az a film, amit egyszer meg fogok nézni, már csak azért, mert a barátnőm imádja az ilyen vígjátékokat. A Simon-sztorit meg mindenképpen ajánlom, olvasásra filmnézésre szintúgy, kíváncsi is leszek, mi lesz a véleményed róla! :)
      U.I.: Várom már, mi lesz a projektheteddel, meg most hogy ezzel végeztem, elkezdem törni a fejem a vendégposzton! :D

      Törlés
  2. Úristen, igen, a Simon és a Homo sapiens-lobbi, hát az olyan aranyos, hogy én meghalok. <3 Alig várom már én is a filmet, csak egy kicsit félek, hogy el fogják rontani, ahogy az rengeteg adaptációval is történik.
    A Ready Player One engem is érdekel (bár sajnos a könyv nem tetszett annyira, de ettől még simán lehet, hogy neked fog), nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mit hoztak ki belőle, főleg, hogy Spielberg rendezi. :)
    További szép napot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én adaptáció ide vagy oda, szeretni fogom azt a történetet, olyan aranyos, ahogyan írtad, és mégis annyira valósághű!
      Most könyvek terén kicsit úgy érzem magam, mint amikor gyerekként bebújtam a ruhásszekrénybe - alig jut már nekem hely, úgy körbe vagyok véve.
      Azért Spielberg úr a toppon van szerintem, biztosan kihozza majd a sztoriból, amit kell! :D
      Neked is szép estét!

      Törlés
  3. Nahát, én is pont egy ugyanilyen bejegyezést akartam írni, de azt hiszem, már olyan régóta tologatom, és mások már olyan jól összeszedték az általam legjobban várt filmeket, hogy mostmár felesleges nekikezdenem. :D Viszont tök jó látni, hogy te is nagyjából ugyanazokat a filmeket várod, mint én! ( A lista alapján azt hiszem, hogy benned is egy Marvel rajongóra akadtam, pacsi :D)
    Külön örült a kis szívem, hogy megtaláltam a listádon a Tűzgyűrű folytatását, mert én imádom azt a filmet. Jól felépített, érdekes a világ, amit tálal, és a karakterek is meggyőzőek. Nagyon várom már a második részt, bár kicsit tartok tőle, hogy ez nem lesz olyan jó, mint az első... de majd meglátjuk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írd meg, Vix! Én szívesen olvasnám és szerintem más is! :)
      Azért, na a Marvel az... az a Marvel, lehet nem szeretni? Pacsesz. :D A Tűzgyűrű meg hát Marvel is lehetne szerintem, annyira király volt, apukámmal azóta is emlegetjük, és filmek terén nem vagyok valamiért olyan válogatós, mint sorozatoknál, úgyhogy ha jó lesz, ha nem, én szeretni fogom legalább az elsőt, de megértem az aggodalmaidat. A másik ilyen hasonló hangulatú film a Vasököl, amiből szintén elnézegetnék egy második részt. Azt láttad már? :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.