2018. február 26.

AZ ETIKUS ÉS FENNTARTHATÓ DIVAT

A természetes arcápolási rutinom, ahogy abban a posztban is írtam, csak bevezetés volt egy számomra nagyon fontos témába: a környezetvédelembe. Szeretnék egyre több problémát és megoldást felhozni ezzel kapcsolatban mindenféle tudálékos hangnem nélkül. Erre törekszem és nagyon-nagyon figyelni fogok rá, mert tudom, hogy manapság a csapból is ez folyik és már annyira sok, hogy nem is érdekel senkit. Szeretnék a témán belül olyan dolgokat érinteni, amire a legtöbbetek nem gondol vagy nem is hall róla, viszont egyszerűen lehet segíteni az adott problémán.
A mai is egy ilyen. A tudatos vásárlás.



A divat elől senki nem menekülhet. Ma már egy nagyváros központjának minden utcájában belefuthatunk egy ruhaüzletbe, bizsuboltba vagy turkálóba. Budapest legnagyobb bevásárlóközpontjaiban naponta 35-40 ezer ember fordul meg, és ez még akkor is sok, ha nem mindegyikük távozik telepakolt szatyrokkal. A legnépszerűbb üzletláncokban (Tally Weijl, H&M, stb.) már nem csak szezonális kollekciókat találhatunk, de a kínálat kéthetente-hetente cserélődik. A leárazások és a YouTube által influencernek nevezett videósok egyre inkább vásárlásra sarkallják az embereket.

A világ ruházatipiacának bevétele évi 3,000 milliárd dollár! (Összehasonlításképp megjegyezném, hogy Bill Gates vagyona 2014-ben 77,8 milliárd dollár volt.)
Ebből női ruházat: 621 milliárd dollár
férfi ruházat: 402 milliárd dollár
luxuscikkek: 339,4 milliárd
gyermekruházat: 185 milliárd dollár
sportcipők: 90,4 milliárd dollár
menyasszonyi ruházat: 57 milliárd dollár

Ezeknek a bevételeknek a legnagyobb haszonélvezői a Nike és a hozzá tartozó Converse, az Inditex (, ami magában foglalja a Zarát, a Pull&Beart, Bershkát és a Stradivariust), a  TOP5-be pedig még befér a H&M is.

Tehát látjuk, elég sok pénz forog ebben az üzletágban. Lehet ezt arra fordítani, hogy a divat etikus és fenntartható legyen? Minden bizonnyal.
De mit értek etikus és fenntartható alatt? Azt, hogy egy ruhadarab vagy kiegészítő elkészítésétől egészen az eladásig igyekeznek környezetkímélőbb módszereket használni, a munkaerőt pedig tisztességes körülmények között alkalmazzák és a munkájukat igazságosan megfizetik.
Az Etikus Divat Fórum (Erthical Fashion Forum)  10 pontban össze is szedte, mi is ez az egész:
  1. Ellenzi a gyors és olcsó divatot és a divattal kapcsolatos fogyasztás káros hatásait.
  2. Megvédi az igazságos béreket, a megfelelő munkakörülményeket és a munkások jogait.
  3. Támogatja a fenntartható megélhetést.
  4. Foglalkozik a mérgező rovarirtó szerek és vegyi anyagok használatával.
  5. Környezetbarát anyagokat és összetevőket fejleszt ki és használ.
  6. Minimalizálja a vízfogyasztást.
  7. Reciklál és foglalkozik az energiapazarlással és hatékonysággal.
  8. Kifejleszti és hirdeti a fenntarthatóság alapelveit a divat számára.
  9. Tréningek és források a tudatosság és a kezdeményezőkészség fokozása érdekében.
  10. Foglalkozik az állatok jogaival.
De felmerülhet a kérdés: nem ez történik már most is? Hiszen minden márka weboldalán ott virít a sustanability (fenntarthatóság) szó!
Sajnos nem.
A fent említett nagy cégek célja, hogy minél olcsóbban állítsák elő az áruikat, így a profitot maximalizálják. Ennek érdekében afgán, szír, argentín munkaerőt alkalmaznak, 14 éves gyerekeket, akik még bírják a napi 13 órás munkát a mérgező környezetben, védőfelszerelés,  megállás, rendes fizetés nélkül. Nekik nincs választásuk máshol dolgozni, mert a fejlődő országokban ez így megy. Keményen dolgoznak potom összegekért, de az ételt és az élethez szükséges dolgokat drágán tudják beszerezni. A mai világban ezt rabszolgaságnak hívjuk.
Az ipar legbotrányosabb "baklövése" a 2013-ban összeomlott bangladesh-i Rana Plaza, ahol az Inditex ruhákat állított elő. A gyár maga alá temette a dolgozókat, 1134 ártatlan embert gyilkolva meg. De már korábban, 2012-ben is halálesetek történtek a városban. A Walmart, C&A és IKEA gyárában tűz ütött ki. A halottak száma tisztázatlan (, ami ha belegondolunk már magában borzasztó, hiszen valószínűleg ezeknek az embereknek egy cetlijük sem volt arról, hogy ott dolgoznak), de körülbelül 117 ember vesztette életét és további 200 megsérült. És a balesetek innentől fogva megtölthetnék az összes eddigi posztot, hiszen több mint fél milliárdan dolgoznak a textiliparban a fenntartható divat pedig egészen új mozgalom.
A másik ok, amiért figyelned kellene erre, az az állatok és a környezet. Tudom, hogy nagyon sok blogolvasó vega vagy vegán. Bár én nem vagyok az, szerintem ez az életstílus azt is magában foglalja, hogy az állatokat a tudatos vásárlással is segítik. Vagyis nem támogatják azokat a cégeket, akik bármiféle bőrből készült terméket előállítanak, vagy a tevékenységükkel ártanak az állatvilágnak.
Amióta én ezeket tudom, csak vonakodva megyek be ilyen üzletekbe, és a barátaimnak mind elmondtam a véleményem ezzel kapcsolatban. Igyekszem őket bevinni turkálókba, elmondani nekik, hogy a felső is onnan van, amit épp megdicsértek. Ami nehézséget okoz az az, hogy megtartsam a nyugalmam, amikor látom, hogy a YouTube-ra újabb videókat töltöttek fel a magyar videósok arról, milyen új cuccot melyik nagy márkától vettek, mire a fiatalok döntő többsége rohan az üzletbe megvenni.


A jó hír, hogy segíthetsz, ha érzel magadban erőt ahhoz, hogy változtass egy-két dolgon. Mert talán így a nap végeztével, mikor leveszed a ruháidat, nem fog gyötörni a bűntudat, hogy emberek halálát támogattad és a pénztárcád is mindig egy kicsit vaskosabb lesz.
  • Vásárolj kevesebbet
  • Győzödj meg róla, hogy a megvásárolt ruhát hordani fogod! Sokszor.
  • Mennyiség helyett minőség
  • Ami nem kell, ajándékozd el/add el/hagyd, hogy újrahasznosítsák (egy jó opció lehet farmer újrahasznosítására: Sharolta)
  • Ne támogasd a nagy márkákat
  • Nézz körül a turkálókban
  • Légy egyedi és találd meg a saját stílusod a márkás tucatruhák helyett
  • Kérdezz és terjeszd a tudásod - mentsük meg az embereket!

Források


Hallottatok már erről a témáról? Szeretnétek, hogy írjak még róla? A "cruelty free" és a veganizmus divat lett, mit gondoltok, ez is az lehet? Mennyire találjátok nehéznek a változást?





4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon érdekes volt a bejegyzés! Olvasás közben ráébredtem, milyen jó is, hogy sokszor én is turkálóból szerzem a ruháimat. És bár eddig is odafigyeltem az ilyen dolgokra, mégis, mostantól még jobban szemmel tartom, mit is veszek, és honnan.

    Köszönöm, hogy olvashattam a posztot! Csak így tovább!!!

    Amber ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök, hogy tetszett és hogy fel tudtam hívni a figyelmed erre! :) A turkálásnak sok előnye van, már ha csak azt nézzük, hogy ott sokkal olcsóbb minden, meg azok a ruhadarabok, amiket onnan szereztem, még sosem jöttek velem szembe valaki máson.
      Köszönöm és szép hétvégét! :)

      Törlés
  2. Nem lehet ebben a témában elég bejegyzést írni :) Fontos, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson ez az üzenet, mert biztos vagyok benne, hogy léteznek olyanok, akik a mai napig nem tudják, hogy a ruhatáruk milyen nem pénzben mérhető áron készült el.
    Egyébként megvan az a réteg, akik jó úton haladnak a változás felé, és szerencsére én ezt a tudatosságot látom a környezetemben. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy van! Nagyon közel áll hozzám ez a téma, és nagyon jó látni, hogy vannak, akik felismerik a problémát, és foglalkoznak vele.
      Én is észrevettem, hogy egyre többen támogatják a veganizmust, vegetarianizmust, a fair trade ruhákat (legalábbis a használtruha üzleteket), és kezd egy trend lenni a green élet. Viszont sok barátomnak, ismerősömnek beszéltem már erről, de sajnos nem mindenkit hat meg a téma. Azért igyekszem nem erőszakos lenni, és nem türelmetlenkedni, nem erre fókuszálni, de néha felbosszant az emberi viselkedés :D

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.