2017. augusztus 13.

MIÉRT JÓ OTTHON NYELVEKET TANULNI?

A nyelvtanulás a szívem csücske, talán tudjátok (vagy nem), hogy nyelvi tagozaton voltam általánosban, és jelenleg a gimiben is egy öt évfolyamos emelt óraszámú német-angol osztályba járok. És ez nem nagyképűség, de jó vagyok benne. Jövőre megpróbálkozom a C1-es német nyelvvizsgával, angolból pedig egy középszintűnél alább nem akarom adni. Júliusban ezen felül belevágtam a norvégtanulásba itthon. Az egész a Skam című norvég sorozattal kezdődött, aminek köszönhetően beleszerettem a nyelvbe.
Szóval e mögött a poszt mögött van egy kis tapasztalat is, amiket nagyon szeretnék megosztani veletek, de ezzel még várni szeretnék egy kicsit, hogy bővítsem a tudásom.



AZT, AMIT TE SZERETNÉL

Valószínűleg, mikor a szüleid beírattak az általános iskolába, nem te választottad ki, melyik idegen nyelvet szeretnéd tanulni. Az is előfordulhat, hogy még a gimiben sem volt választásod, vagy egyszerűen megutáltatták veled a tanáraid a tantárgyat. Ha saját magad választod ki a nyelvet, és eldöntöd, hogy mától - például - olasz leckéket fogsz venni az interneten, valószínűleg az olasz kultúra minden ízébe szerelmes vagy, és nem csak az érdekel, hogyan ragozzák múlt időben az igéket, hanem szereted az olasz ételeket, az olasz városkákat és az emberek temperamentumát.

MOTIVÁLTSÁG

Ha már tényleg igazán belebolondultál az adott nyelvbe és a kultúrába, bizonyára az országba is szeretnél eljutni, ahol beszélik azt, és a saját bőrödön tapasztalhatod meg, milyen egy helyinek. Hiszen képzeld csak el magad, ahogy egy nyáron fogod az összespórolt pénzed, felpattansz egy gépre, és a megérkezésed pillanatától beolvadhatsz. Nem leszel átlagos turista, hiszen könnyedén szóba elegyedhetsz bárkivel az étteremben, a szálláson, az utcán, akinek nem kell poros angoltudását elővennie (már ha van neki), hanem úgy cseveghet veled, mint egy potenciális új ismerőssel. Fantasztikus érzés egy idegen nyelven beszélni úgy, hogy érted, mit mond az anyanyelvi beszélő. Valószínűleg még tippeket is kaphatsz, hol a legfinomabb a helyi specialitás, vagy hol érdemes strandolni. Hát nem lenne felemelő?

AKKOR, AMIKOR TE SZERETNÉD

Nem kell akkor bajlódnod vele, amikor ezer más dolgod lenne, amikor fáj a hasad, rossz hangulatban vagy. Kiválaszthatsz három napot a héten, amikor foglalkozol a tudásod bővítésével, vagy abszolút rugalmasan megadsz x órát, hogy "ezen a héten 8 órát tanulok", és ezt beosztod, ahogy neked tetszik. Mert végül is minden rajtad és a kedveden áll. (Azért ne feledkezzünk meg a rendszerességről! Gyakorlás a tudás atyja, szokták mondani.)

SAJÁT TEMPÓ

Mivel a kis nyelvtanuló csoportodat egyedül te alkotod, senkihez nem kell igazodnod. Ha nem értesz valamit, visszatérhetsz rá következő és a rákövetkező nap is, nem kell amiatt aggódnod, hogy a csoportban egyedül te nem érted az anyagot. Te diktálod a tempót!

BARÁTOKKAL MÉG JOBB BULI

Ha mégsem szeretnél egyedül belevágni, mert félsz, hogy nem tartasz ki a dolog mellett, vagy valamit rosszul tanulsz meg, bevonhatod a barátaidat. De mi történik, ha közös elhatározás alapján kezdtek el tanulni egy nyelvet? Valószínűleg móka lesz abból, ami unalmasnak vagy félelmetesnek tűnt. Találkozhattok egy kávézóban, vagy valamelyikőtöknél, feloszthatjátok a kutatást táblázatok, hanganyagok, ígéretes oktatóvideók közt, megbeszélhetitek, melyiket olvassátok el/nézitek meg, és aztán kibeszélhetitek. Ha valami nem tiszta, a többiek ott lesznek, hogy segítsenek. Az is lehet, hogy ha egyszer oda juttok, közösen utazhattok el az idegen országba. Társaságban semmi sem tűnik félelmetesnek.

OTT, AHOL SZERETNÉD

Egyik hatalmas előnye az otthoni nyelvtanulásnak, hogy ha nem akarsz kimozdulni, nem kell. Ha az ágyban egy bögre teával, vagy a melegre tekintettel egy jeges teával, pizsamában szeretnél új szavakat tanulni, és utánanézni, mégis hogy van ez az igeragozás, megteheted! Senki nem fog leszidni, amiért nem jelensz meg egy iskolában, és nem tuszkolod be magad egy kényelmetlen padba, hogy egy csomó ismeretlennel együtt küzdj meg a nyelvtannal.




STRESSZMENTES

Biztosan te is ideges voltál néha, mikor a suliban feladtak egy valag házit, még a más tárgyakból összegyűjtött szép adag feladat mellé, és mikor délután hulla fáradtan hazaérkeztél, nem volt semmi, amiért szívesen leültél volna a bugyuta feladatok fölé. Az otthoni nyelvtanulásnál ez nem eshet meg. Nem kell amiatt aggódnod, hogy sehogy sem tudod beszorítani a többé tennivalód közé, hiszen rugalmasan kezeled a helyzetet! De amiatt sem kell stresszelned, hogy sok házit adtak fel, vagy hogy vajon holnap téged fognak-e kihívni feleltetni, esetleg lecsap-e a tanár egy hirtelen kis röpdolgozattal.

INGYENES

Nem kell fizetni a tanárt, a tankönyvet, a nyelviskolát, csak az internetet, ami gondolom már ki van fizetve egyébként is, ha ezt olvasod. Így nem kell a szüleid beleegyezése, hogy részt vehess egy tanfolyamon, ami amúgy piszok drága lenne, ráadásul felesleges is.

ÖRÖMET SZEREZ

A legjobb indok, ami a tanulást általában jellemzi. Valószínűleg nehéz lesz, én nem mondom, hogy nem, de az életben mi könnyű? Néha nem lesz kedved leülni tanulni, néha legszívesebben a falhoz vágnád majd a gépedet, amiért nem találod, hogyan kell ragozni egy szót, mert minden lehetséges forrás azon a nyelven lesz írva, amit még csak most próbálsz megérteni, és néha csalni fogsz az időbeosztásoddal, de mindez eltörpül majd az érzés mellett, hogy beszélhetsz az ismerőseid előtt idegen nyelven, és ők egy kukkot sem fognak érteni, és milyen büszkék lesznek majd rád a barátaid, hogy magadtól ennyi mindent elértél. De ha ők nem is, én biztosan az leszek, mert én is most rágom át magam a norvég nyelv szépségem, men jeg er flinke, alt er bra.

6 megjegyzés:

  1. Tetszett a cikk, várom a további bejegyzéseid is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök, Dzseni! Lesznek még, hidd el! :D

      Törlés
  2. Érdekes kis cikk, nekem nagyon tetszett :) Pont ma keseredtem el, mert valahogy úgy vagyok a franciával, hogy iszonyúan tetszik és nagyon szeretném tanulni, de gimimben nem lesz lehetőségem rá,- orosz és spanyol van. Szóval az itthon tanulás ötletét el is vetettem, gondoltam sok is lenne majd az angol és a német mellett; de most mégis meghoztad a kedvem hozzá :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Raven! :)
      Én is félek, hogy nem lesz időm rá szeptembertől, vagy be fog zavarni a két nyelv mellett, de eddig semmi gondom nem volt ebből, mert olyan szegényes még a szókincsem, hogy nem tudnám összekeverni az angollal vagy a némettel.
      Szerintem mindenképp próbáld ki magad benne, elvégre ez okozna neked örömet. Apukám engem azzal is bíztatott, hogy munkaerőpiacon kelendőbbé teszi az embert, hogy három nyelvet tud, mert ma már lassan két nyelv alap.
      Köszi a kommentet, örülök, hogy motiválni tudtalak! :)

      Törlés
  3. Ez nagyon jó cikk lett, csak még jobban megerősített abban, hogy elkezdjem magamtól a spanyol nyelvet. Esetleg egy olyat kérdezhetek, hogy konkrétan hogyan tanulod a norvégot? :D Mármint mi a metódusod, honnan vannak feladataid, stb? Nagyon érdekelne, mert engem egyedül az tart vissza a spanyol tanulásától, hogy nem tudom, hol kezdjem meg hogyan. Félek, hogy így csak elfecsérelt idő lenne az egész, mert a végén ott állnék pár spanyol szóval meg mondattal a tarsolyomban, de nem tudnám, hogy kell igazából beszélni ezt a nyelvet... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Vix!
      Én szerencsére találtam egy oldalt (http://norwegianabc.com/), ahol vannak fent oktatóvideók. Érdemes kezdeni egy füzetet/noteszt, amiben vezeted a megtanult kifejezéseket/szavakat, és a nyelvtant. De ezt akár kettőben is csinálhatod. Én ezekből a videókból szoktam jegyzetelni -, szerintem biztosan találsz hasonlót spanyolból is, de angoltudá. Az új szavakat általában lassan ejtik ki, ezeket mondom velük, meg jó ismételgetős részek vannak a leckék elején, de én magamtól is átveszem az előző szavakat új videó előtt. Ennél az is beválik, ha azzal kezded, hogy szöveget csinálsz azokból a kifejezésekből, amiket már ismersz. De akár itt be is lehet vetni a nyelvtanulós appokat (Doulingo például), amiket tényleg csak ismétlésre, szókincsbővítésre ajánlok.
      Igazából szerintem nagyrészt rajtad áll, hogy csinálod, a lényeg a kitartás. A videós tanulást nagyon ajánlom a kiejtés és nyelvtan miatt, de ha esetleg olyat nem találsz, ehhez az oldalhoz http://www.e-spanyol.hu/ hasonlót is kereshetsz.
      Majd tervezek írni egy posztot is erről, kicsit bővebben, összeszedettebben. :) Addig is, remélem, tudtam segíteni!

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.