2018. március 30.

VÉGIGNÉZTEM: CLIQUE 1. ÉVAD

Amíg a gépem lemerülve, menthetetlenül hevert a tokjában egy új töltőre várva, unalmamban legyűrtem egy újabb miniszériát és - már senki sem számolja, hányadik - sorozatot. Lassan újabb x sorozat, amit nézek poszt kell, mert úgy érzem, azóta a 24 elemet tartalmazó lista vagy ötszáz tételesre nőtte ki magát. De ti ennek gondolom nagyon örültök, hiszen talán a ti kedvenc sorozatotokat is véleményezhetem, vagy tippeket szerezhettek, mit nézzetek legközelebb. Az örök érvényű, első számú tanácsom: kezdjétek a kedvenceimmel, aztán jöhetnek ezek a minisorozatok.
A Clique egyébként azért is jött jól, mert apukámnál elő vagyunk fizetve az HBO-ra, így az On Demand-on meg is tudtam nézni szinkronosan, jó minőségben egy nap alatt, merthogy 6 darab kb. 43 perces részből áll az egész.
A véleményemről pedig természetesen spoiler mentesen írok.A történet dióhéjban arról szól, hogy Holly és Georgia legjobb barátnőként kerülnek az edinburgh-i egyetemre, együtt járnak órákra és együtt buliznak. A makroökonómia órán Jude McDermid professzor rekláma egy gyakornoki állásról egy banki cégnél felkelti a figyelmüket, és Georgia el is határozza, hogy közelebbről is megismerkedik a többi gyakornok lánnyal, akik népszerűek, csinosak és rengeteget keresnek. Holly azonban félénkebb és megfontoltabb, de a legfontosabb: úgy gondolja, valami bűzlik ekörül a cég körül és egy rejtélyes fordulat után a fejébe is veszi, hogy kideríti.

Úgy kezdtem el nézni a sorozatot, hogy nem tudtam semmit róla, még a cselekmény összefoglalóját sem olvastam el, csak egy osztálytársam szavaiban tudtam reménykedni, hogy jó lesz. Az első résszel tehát egy teljesen ismeretlen terepre tévedtem, nem tudtam, mire számíthatok, mi fog történni és kivel. És nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretek kombinálni és tippelni, vajon mi lesz a következőkben, ezért nagyon jó érzés volt így belevágni valamibe.
Azt körülbelül az első 10 percben leszűrtem, hogy ez egy thriller, a zenék fantasztikusak voltak, a szereplők teljesen ismeretlenek, de mégis szimpatikusak, így hát sodródtam a lendülettel és le is daráltam az egészet egy nap alatt. Csak az első rész után kerestem rá a neten, akkor viszont azt írták, a Pretty Little Liarshöz és a Gossip Girlshöz hasonlít, amit meg is cáfolnék, mert ezt nem nyújtják, mint egy rétes tésztát és nem sablonos történettel dolgoznak. Bár abban van igazság, hogy a főszerepekben fiatal lányok vannak, akik mellesleg szerethetők is; lehet ámuldozni a kiválóan összeválogatott, stílusos szetteken, amiket viseltek; sok a rejtély és csavar, ami fenntartja a néző figyelmét; és persze fiatal nőknek szól leginkább.
Ennek ellenére a sorozat nem túl nagy népszerűségnek örvend, alig találni róla cikkeket, kritikákat és képeket - gyakorlatilag a második évadról semmi konkrét hír, pedig nyitva hagytak egy érdekes szálat, amit akár folytathatnának (lentebb írok még róla). Ezt az alacsony érdeklődést pedig nem értem, mert szerintem egy jó sorozatról van szó a kis bukkanóktól eltekintve.

De miért is mondom ezt?
Első körben a hangulat, amit idéz, megfoghatja a PLL és GG rajongókat, mert fiatalos, lendületes, de ugyanúgy a thriller műfaj kedvelőit is, mert a feszültség végig tapintható volt.
A hangulat, a játék a fényekkel és színekkel, a ruhák és a zenék! Istenem, imádtam mindent! Holly ruhatára esküszöm az álomruhatáram, szerintem meg is fogom nézni még egyszer az egészet, hogy lescreeneljem az outfiteket. A másik kedvencem azok a jelenetek voltak, amikor lelassították a mozgást és felerősítették a zenét.
A szereplők is hozták az elvárt szintet. Holly egy hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül ezalatt a hat rész alatt. Úgy ismerjük meg, mint egy ártatlan, visszafogott lányt, akiről el sem tudtam képzelni, hogy került egy olyan személyiség mellé, mint Georgia, aki vad, nem fél semmitől és határozott. De Holly folyton olyan szituációkba sodorta magát, ami megmutatta egy újabb és újabb oldalát. Ez pedig elég elgondolkodtató volt, mert néha irreálisnak tűnt, mire képes egy ilyen személyiségű lány -, de a végére mindent választ kaptunk, még erre is. Bár néha kicsit túllőttek a célon, ami az irreális viselkedést illeti, az utolsó két részben gyakorlatilag fogtam a fejem, hogy ez a csaj hülye. Ebből visszavehettek volna a készítők.

A másik hibának azt tudnám felhozni, ami zavart még, hogy ugye egy problémára vagy rejtélyre (hívjuk, aminek akarjuk) építkeztek, de valahogy úgy érezték, ez nem elég izgalmas, nem elég abba a hat részbe - vagy ki tudja, mi szállta meg a forgatókönyvírót -, ezért beledobtak a bödönbe egy másik problémát, ami maga a lelki háttérrel kitett volna egy évadot, hiszen abba az irányba is elindulhattak volna. Csak szerintem azzal az volt a bajuk, hogy nem a fiatal női közönséget fogta volna meg magának. Nem tudom. Ezen sokat agyaltam, vajon tetszett volna a sorozat az utolsó egy-két rész csavara nélkül is? Mégis ha végiggondolom, annyira légből kapottnak tűnt, bár a lehetséges jelek már előtte is jelentkeztek, de azok inkább arra adtak választ, Holly miért ragaszkodik annyira Georgiához, és fordítva miért nem igaz. (Fun fact: csak nekem tűnt úgy, mintha szerelmes lett volna belé? Azt hittem végig, hogy 
A lezárás pedig félig nyitva maradt, amit lehetne folytatni akár, hiszen ahogy írtam, a lelki háttér eléggé izgat, másrészt lehet, hogy Holly csak együttérzésből tette, amit, és nem azért, mert benne van a dologban és ki akarja hozni onnan azt a személyt, akinek a nevét nem írom le, mert spoiler lenne.
(Ez az utóbbi két bekezdés valószínűleg elég ködös annak, aki nem látta a sorit, bocsi, de kritizálni csak az utolsó három részt tudnám. Viszont ha láttátok, és tudjátok, miről beszélek, feltétlenül írjatok kommentet, csak a spoiler! jelzést használjátok, legyetek szívesek.)
A tanulság szerintem egyértelműen az volt, hogy hazudhatunk magunknak és másoknak is, de az igazság üldözni fog minket, nem hagy majd nyugodni, ki és mikor fog rájönni. Szóval ne legyenek nagy illúzióink -a titkok kiderülnek, és akkor az jobban fog fájni, mint az igazság.

Összegezve: ez egy nagyon jó sorozat. Előbb ajánlanám, mint a PLL-t vagy a hasonló sorozatokat, az biztos, de persze ebben is találtam hibát, mint minden sorozatban. Viszont mindenképp nézzétek meg, legalább a ruhákért és a zenéért, és ha esetleg hiányolnátok a PLL-t. Mert címszavakban: csajos, lendületes, rejtélyes és gyorsan meg lehet nézni.

Felkeltettem az érdeklődéseteket? Ha már láttátok, mi a véleményetek?
Remélem, jól telik a szünetetek! :)U.I.: Érdemes követni a blog Facebook-oldalát plusz információkért, vagy ha előre szeretnétek értesülni, milyen posztok következnek. KATT-KATT!

6 megjegyzés:

 1. WOW! Azt hiszem, ezt ledarálom még a szünet alatt :D Nagyon meghoztad hozzá a kedvemet *-* Rég néztem thrillert, pedig általában szeretem...
  Szuper poszt volt, és alig várom az x sorozat, amit nézek bejegyzést ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fel kell már zárkóznod, már nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre a Stranger Thingsszel meg az Outlanderrel kapcsolatban is, bár hozzád így internetes ismertség alapján ez a sorozat illik a legjobban. :)
   Most kicsit sok sorozatos poszt volt, de előbb-utóbb az is jön!

   Törlés
 2. Basszus. Ha valaki még nem látta tényleg ködös lehet az egész. Egyébként egyet értek, mind azzal hogy olyan volt, mintha Holly szerelmes lenne a csajba, meg azzal is, hogy eltolták Hollyt néha... nagyon �� Engem amugy nagyon lehangolt a sorozat, durva az egész, de emlékezetes. Az utolsó részek meg.. aztakurva �� Már elnézést. Bár voltak benne wtf részek, de imádtam. �� Egyébként azt hittem nem lesz emlékezetes a sorozat, de ahogy olvastam a véleményed rola.. minden visszajött. Nagyon jo kis minisorozat. Nézze meg aki tudja és remélem lesz folytatás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Néha csak nehezen jön össze, hogy spoiler-mentesen írjak, ez meg főleg nehéz helyzet volt, elvégre csak 6 részről van szó, és thriller is, tehát a csavarok és az adagolt információk folyamatosan érkeznek.
   Engem annyira nem hangolt le, mármint elég megrázó lett volna a cégen belül folyó ügy, de nem hagytak időt, hogy felfogjam, egyszerűen jött Rachel és onnantól már ki voltam akadva, hogy miért kellett még egyet csavarni a dolgokon.
   Köszi a kommentet! :)

   Törlés
 3. Aztaaa
  Meghoztad a kedvem, hogy nézzem. Mostanában nem tudtam, hogy mit nézzek és a filmek terén se találtam semmit, ami érdekelne. De annyira jól összeszedted a dolgokat, hogy élvezet volt olvasni, és kedvet is kaptam hozzá :)
  Puszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy örülök, hogy tudtam segíteni! :) Nagyon kíváncsi leszek a véleményedre, írd meg, ha lesz kedved! <3
   Kellemes ünnepeket neked! Puszi

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.