2017. augusztus 25.

NYELVTANULÁS OTTHON - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Úgy látszik, a blog repertoárjába a nyelvtanulás is be fog kerülni mint téma. A legutóbbi posztot arról, miért jó otthon nyelveket tanulni, nagyon szerettem írni, és ti is szerettétek olvasni. Ezért, és mert kérdeztétek, mi a folyamata a dolognak, megírtam ezt a kis listát. A poszt célja, hogy átfogó képet adjak arról, mit tehettek. Nem akartam csak arról írni, én személy szerint honnan és hogyan tanulok norvégul, mert az szerintem nem lett volna akkora segítség, így azt egy másik bejegyzésre tartogatom.
A cikket úgy olvassátok, hogy nem vagyok szakértő, de egy-két tapasztalatot összeszedtem, mióta egyedül próbálok ezzel a kis hobbimmal boldogulni. Remélem, tudok segíteni, és még nagyobb löketet adok, hogy megmozgassátok az agytekervényeiteket!



1. ELHATÁROZÁS

Szerintem a tanulás alapja az elhatározás - már az ismereteid bővítése iránti elengedhetetlen vágy mellett. Pontosan, érthetően ki kell fejezned magad és az univerzum felé, hogy te itt és most meg akarsz tanulni ógörögül, és nem érdekel, hogy holt nyelv és az égvilágon senkivel nem tudod majd gyakorolni. Te bizony meg fogod tenni, történjék akármi. Azért tartom ezt nagyon fontosnak, mert gyakran dobálózunk azzal a kifogással, hogy azért nem teszünk meg valamit, mert az élet közbeszól, ezért nincs időnk/kedvünk/energiánk. Persze fontos, hogy ne nyűg legyen a tanulás, de mégis csak erőltessük meg magunkat egy kicsit a cél érdekében.

2. GYAKORLÓFÜZET BESZERZÉSE

Ha az elhatározás megvan, irány az írószerbolt, vagy ha már tömérdek üres noteszed áll otthon, csak ki kell jelölnöd egyet az új gyakorlófüzeteddé! Sok szempontból hasznos, hogy a saját kezeddel írd le a tanultakat - először is könnyebben megy majd a memorizálás, hiszen figyelned kell arra, hogy helyesen írd le a szót, ráadásul vizuális típusok ki is díszíthetik különböző módokon a lapokat; másodsorban lehet, hogy több oldalról vagy videóból szeded majd össze a tudást, és ha ne adj isten huzamosabb ideig nincs időd foglalkozni a nyelvvel, nem kell félned attól, hogy újra fel kell keresned az összes forrást, amiből tanultál -, egyszerűen felcsaphatod a füzetedet, és ismételhetsz.

3. INTERNETES TANULÓANYAGOK FELKUTATÁSA

Eddig a pontig minden leányálom volt, ugye? A tökéletes forrást, ahonnan tanulni fogsz, nem egyszerű felkutatni. Talán több kitartás kell majd hozzá, mint magához a tanuláshoz. Én személy szerint három tippet tudnék adni nektek. Ne tanuljatok alapokat nyelvi appokkal (Doulingo és társai), ezek rögtön a közepébe csapnak, a nyelvtant hanyagolják, és a szókincsbővítésre mennek rá, így én csak szótanulásra, gyakorlásra használnám, vagy várnék vele, amíg eljutok egy alap társalgási szintig! A legjobb tanulóanyag az oktatóvideó, hiszen néhány nyelv kiejtése nagyon bonyodalmas nekünk, magyaroknak. A videókban kiejtik a szavakat -, ha jót találsz még hagynak is szünetet, hogy te is kimondhasd, és utána újra elismétlik -, kiírják őket, hogy lásd, és el is magyarázzák, mit jelent. Ehhez érdemes nem csak YouTube-on keresgélni, hanem a Google-ben is használni a learning spanish vagy a spanyol tanulás online szavakat például. A harmadik tipp az, hogy mielőtt belevágsz, előny ha tudsz angolul, legalább alap szinten, mert lehet, hogy több és jobb angol forrás van, mint magyar.

4. ALAPOK LEFEKTETÉSE

Ha oktatóvideót találtál magadnak, valamennyivel egyszerűbb lesz az alapoktól kezdeni, hiszen ott előre megszervezték, hogy milyen sorrendben tanuld a nyelvtani szabályokat, de ha nem videóból akarsz tanulni, akkor is fel tudsz állítani egy sorrendet. Ajánlanám, hogy az ábécével kezdjétek - videó esetében is -, mert vannak nyelvek, amikben a betűket teljesen máshogy ejtik, mint ahogy írják, vagy más betűket is használnak. Ezután jöhetnek a köszönések, ismerkedő kérdések (hogy vagy, hogy hívnak, hány éves vagy) és ezek válaszai, majd személyes névmások, kérdőszavak, mondatszerkezetek jelen időben és csak ezek után jöjjön a szókincsbővítés, majd a nehezebb mondatok és szerkezetek. Ha kell, elemezd az iskolában kapott nyelvtankönyv metódusát, és azoknak nézz utána a célnyelven. Így akár a már tanult nyelvet is gyakorolhatod egy kicsit.


5. ISMÉTLÉS ÉS GYAKORLÁS

Minden egyes lecke után és előtt nézd át, amit addig tanultál. Gyakorlásképp írj mondatokat a megtanult szavakkal! Nálam nagyon sokat segített, hogy "eldicsekedtem" a nővéremnek a tudásommal, és random mondatokat mondtam neki, amikből egy szót sem értett, vagy megpróbáltam átadni a tudásomat, és megjegyeztem, hogy a beszélni norvégul å snakke. De ennél a pontnál lehetsz kreatív, például leírhatod, ki vagy, honnan jöttél -, egyszerűen mindent, amit tudsz, mintha a füzet a naplód lenne: írhatsz a napodról, az időjárásról, a barátaidról, a teendőidről, de akár bevásárlólistát is írhatsz a célnyelven. Ami csak eszedbe jut, a lényeg, hogy élvezd. Ezzel nem csak gyakorolni fogsz, de fejleszted is a szókincsedet.

6. ELLENŐRZÉS, ELLENŐRZÉS, ELLENŐRZÉS!

Azért lássuk be, vannak veszélyei az otthoni tanulásnak - mégpedig az, hogy az internet néha megbízhatatlan. A nyelveknek -, főleg a nagyobb kiterjedésű ország nyelveinek - sok dialektusuk van, és nem lehetsz biztos benne, hogy a forrásod a célnyelv kőbe vésett szabályait fogja megtanítani neked. Persze lehet, hogy ez csak kis nyelvtani eltéréseket, vagy máshogy ejtett szavakat fog jelenteni, és az anyanyelvi beszélő simán meg fogja érteni, mit beszélsz, de jobb utánanézni a dolgoknak (, hiszen ki tudja, milyen céljaid lesznek később a nyelvvel). Ha van elérhetőség, írj rá a tanulóanyagot készítő emberekre, és érdeklődj náluk, vagy hallgass meg több anyanyelvi szinten beszélő videóját lehetőleg célnyelvi felirattal, és figyelj arra, milyen szavakat használnak, hogy írják és ejtik őket.

7. NYELVKÖNYV ÉS SZÓTÁR?

Abban az esetben, ha nagyon félsz tőle, hogy rossz dialektust tanulsz meg, vagy nem leszel elég kitartó/kreatív a gyakorláshoz, esetleg nem találsz megfelelő tananyagot, akkor, de csak akkor ajánlom, hogy nyelvkönyvet vagy szótárt vegyél. Persze, ha nem sajnálsz 3000 forintot, akkor én nem tartok vissza senkit, hogy beruházzon egyre. De gondold át, leszel-e elég kitartó, hogy végigcsináld, és van-e egyáltalán szükséged rá. Én a későbbiekben szeretném megfontolni, hogy norvégból nyelvvizsgát teszek le, legalább alapfokon, de még nem jutott eszembe nyelvkönyvet venni, mert tudom magamról, hogy szeszélyes vagyok ilyen dolgokat illetően, így szeretnék várni, amíg eljutok egy bizonyos szintig.

Kedvet kaptatok már a tanuláshoz? Milyen idegen nyelvet szúrtatok ki magatoknak és miért?

6 megjegyzés:

  1. Régebben próbálkoztam itthoni tanulással, de igazából apró fellángolások voltak csak. Főleg azért hagytam abba, mert tudtam, hogy nem sokára el fogom kezdeni a suliban a második nyelvet. Ráadásul sokáig nem is tudtam, melyik nyelvet válasszam majd. Végül sikerült nyelvet is választani és el is érkezett az idő, már nagyon várom! Szeptembertől belevetem magam a spanyolba :D
    Sok sikert a norvég nyelvvizsgához és kitartás! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha, a spanyol nagyon szép nyelv, biztosan szeretni fogod! A szobatársaim is azt tanulják, és néha megszenvednek vele, de melyik nyelvvel nem kell?
      Köszönöm és neked is sok sikert! :)

      Törlés
  2. Szia Ginny! :)
    Húűa, elképzelni se tudod, milyen jól jött most számomra, hogy rábukkantam a bejegyzésedre! Szeretnék én is minél pontosabban minél több nyelvet megtanulni, csak egyetem mellett nem tudtam elképzelni, hogy otthon hogyan tudnám pontosan kivitelezni. Köszönöm a tanácsokat! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Szofi! :)
      Nem olyan nehéz ám, mint amilyennek tűnik! Amikor én belevágtam, tulajdonképpen egy kisebb zökkenővel, de rátaláltam egy jó oldalra, ahonnan tanulhatom a nyelvet.
      Vannak pontos terveid, miket szeretnél megtanulni? Hasonló nyelvekre gondoltál, vagy ez változó, ha szabad érdeklődni?
      De megértem a nyelvek iránti szenvedélyt, nekem sok magabiztosságot ad!
      Minden jót a tanulással, ha bármilyen kérdésed van még, nyugodtan zaklathatsz! :)

      Törlés
  3. Szia!
    Először is grat az elhatározáshoz! :)
    Kicsit sokáig olvastam vissza a blogodon, de talán nem veszik el a hozzászólásom (most járok itt először).
    Nem tudom, mennyire tanultál meg azóta norvégul, de ha gondolkozol norvég könyvek beszerzésén, és nem baj, ha pdf-ben vannak meg, akkor át tudok neked küldeni párat, van egy csomó anyagom. :D Sőt, talán még a saját anyagaim is megvannak, tanítottam régebben norvégot. Illetve nem tudom, hogy ismered-e, facebookon a Tanuljunk norvégul! csoportban fent van a Ny i Norge és a På vei magyar fordítása, azok is hasznosak lehetnek.
    Az elérhetőségem: sofie.rockt.es(kukac)gmail(pont)com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon örülök neki, hogy körülnéztél blogon és még kommentet is hagytál magad után! :)
      Őszintén szólva mostanában nem volt időm haladni a tanulással, de rajta vagyok az ügyön, hogy gyakrabban vegyem elő a kis füzetem. A szókincsfejlesztést egészen könnyűnek találom, de a nyelvtannal meggyűlik néha a bajom, főleg hogy nincsenek magyar forrásaim. A csoportról még nem hallottam, de biztosan csatlakozni fogok, és a könyveket is megkeresem.
      Hol tanítottál norvégot? :) Ha nem nagy fáradság, szívesen fogadom a te anyagaidat is, az e-mail címem: szepregina3@gmail.com
      Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.