2018. június 9.

MENTS MÉHET!

Tavasszal elolvastam A méhek története c. könyvet Maja Lundetól, amiben az írónő szembesített a ténnyel, hogy az életünk mennyire függ ezektől az apró lényektől. A méhek - mint azt mindannyian tudjuk - a megporzásban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A Greenpeace oldala szerint a világ növényeinek 80%-át ők porozzák. Tehát ők biztosítják, hogy szép, illatos virágok nőjenek, amikből aztán az egyes egyed el tudja vetni a magját, továbbá ez a szám magában foglalja a zöldségeink és gyümölcseink fejlődésének segítését, de sok takarmánynövényként használt faj és fűszernövény megporzását is. Ha pontos adatokra lennétek kíváncsiak: a Föld 100 leggyakoribb gabonanövényének 70%-áról gondoskodnak, ami az emberiség élelmezésének 90%-át biztosítja. Ha nem lennének méhek, a terméshozam 75%-át elveszítenénk, és ebbe gyakran bele sem gondolunk.
Jogosan tartanak tehát a környezetvédők a pillanattól, amikor a méhek az utolsó apró kis egyedig eltűnnek. Hiszen mivel táplálkoznánk, ha nem lennének gyümölcseink, zöldségeink és nem lenne takarmány, amivel etethetnénk az állatokat?
Einstein szerint: "ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberiség négy évvel éli túl".



Miért kellene attól tartanunk, hogy kihalnak?
A klímaváltozás az egyik ok. Egy méhállomány 5-10%-a pusztul el télen normális esetben, azonban ez mára Európában átlagosan 20% volt az utóbbi években, az Egyesült Államokban pedig 50-60%-ot is elért a szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárásnak köszönhetően.
Másrészt a növényvédő szerek is kártékony hatással vannak a méhekre. Megzavarják a tájékozódási képességüket, a fejlődésüket és a megporzási szokásaikat.
Leegyszerűsítve: ezek a szerek többet ártanak, mint amennyit segítenek.

Miért mentsük meg őket?
Ha eddig nem lett volna tiszta, képzeld magad elé a kedvenc gyümölcseidet. Most a nyári szezonban az én kedvencem az eper és a cseresznye. Rengeteget meg tudnék enni belőle, de méhek nélkül az áruk vagy horribilis lenne, vagy egyáltalán nem tudnék hozzájuk jutni. A kedvenc ételem a gombapörkölt, aminek az alapjához kell paprika, paradicsom és hagyma, ráadásul a tészta sem a boltokba terem csak úgy zacskóstól, abba is kell tojás (, ami nyilván csirkéket igényel, amiket etetni kell valamivel) és liszt - csak hogy az alap dolgokról beszéljünk -, de ezek mindegyikéhez elengedhetetlenek ezek a rovarok.
A tanulság az, hogy a természetben minden összefügg mindennel, és ahhoz, hogy te például el tudj menni futni, szükséged van a méhekre. Furcsán hangozhat, de ha végiggondolod, ez így van. És tudom, hogy sokan egyenesen rettegnek a méhektől, de bizonyos tekintetben nekik köszönhetjük, hogy élünk.
Inkább következtess el attól a ténytől, hogy félsz tőlük, ha esetleg ezt éreznéd akárhányszor egy méh berepül a szobádba! Ahogyan minden élőlény, mikor támad, csak saját magát és családját próbálja védeni. Ha nem vagy fenyegetés, boldogan élhettek egymás mellett, de ha segítesz rajtuk, biztosra veszem, hogy a nektárgyűjtéssel lesznek elfoglalva, nem azzal, hogy emberekbe mélyesszék a fullánkjukat. (Fun fact: a méheket irritálja az erős szag, például a túlzott mennyiségű parfüm vagy az izzadságszag.)

Hogyan segítsünk? - A méhbarát kert
Mint egyén, nyilván nehéz beleszólást követelni a mezőgazdasági nagyvállalatok növényvédőszer-használatába. Nem is kérhetek ilyet. (Csak ha van otthon gyümölcsfátok, amit permetezni szoktatok! Szóljatok a szülőknek/párotoknak/nagypapának, hogy ne tegye!) De otthoni keretek közt egyszerűen és könnyedén tudsz biztosítani egy olyan környezetet a méhecskéknek, ahol jól érezhetik magukat és kedvükre gyűjtögethetik maguknak az élelmet, ha már ezt a nagy szántóföldeken és a városok betondzsungelében nem tehetik meg.
A méhbarát kertet kialakíthatod akár a panellakás erkélyén, vagy a kertes ház egyik szegletében is, nem igényel sok ráfordítást -, sem túl sok kreativitást, ha egyszerűen akarod megoldani, kevés ráfordítással.
  • A cél a virágok sokfélesége. Az egyik forrásom úgy hivatkozott a kertekre, ahol csak szépen lenyírt fű van, mint a biológiai sokféleség sivatagai. Valóban, az állatok rejtekhelyet találhatnak egy bokor levendula tövében, egy fa ágán, vagy akár az elszórt kavicsok között. A méheknek pedig kedvükre válhat, ha sokféle virág/növény van a kertben/erkélyen.
  • Néhány növény, amit a méhek szeretnek:
    • görög- és sárgadinnye, eper, barack, meggy, cseresznye, málna, áfonya, szeder, tökfélék, alma, mangó, avokádó, répa, hagyma, mandula  
    • levendula, zsálya, kakukkfű, izsóp, bazsalikom, borágó, oregánó, sáfrány
    • hangavirág, macskamenta, búzavirág, mályva, mézontófű, bíborhere, nyári orgona és még nagyon sok más
    • érdemes utánanézni, ezeknek a növényeknek milyen igényeik vannak, és aszerint kiválasztani nekik a kertben a megfelelő helyet, vagy ha erkélyről van szó, akkor a napos órák számától függően válogatni össze a növényeket
    • a vízigény ismerete sem hátrány
  • Ne nyírd le mindenhol teljesen a füvet, ha teheted! A vadvirágok meg fognak jelenni a kertben, majd lassan a méhek is!
  • Biztosíts ivóhelyet a nyári forróságban! Tegyél ki egy kis edényben vizet, ha szeretnéd, kavicsokat is tehetsz bele, amire leszállva a méhecskék megpihenhetnek! (Egy-két csipet cukrot beleszórva pedig a méhek olyan boldogok lesznek, hogy elalélnak!)
  • Kialakíthatsz akár lakóhelyet is, ha madzaggal felkötsz bambuszszárat, aminek lyukas a közepe, vagy apró lyukakat fúrsz egy darab fatörzsbe.

Ha kreatívok vagytok, mindenki irigykedni fog a csodálatos kertetekért, de a leghálásabbak a méhek lesznek! Kertészkedés közben jól szórakozhattok, ha bevontok barátokat, vagy a családot, és ha olyan növényeket ültettek, hasznot is termelhettek belőlük.


Ismertétek már korábban is a méhek problémáját? Megjött a kedvetek kialakítani egy méhbarát kertet?
Ha megcsináljátok, küldjetek képet Facebookon, ha szeretnétek! Ginny Deliza néven megtaláltok.


Források: x, x, x, x
Pinterest táblám: be-bee-friendly

4 megjegyzés:

  1. Megosztom a bejegyzést, nagyon jól összeszedett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! <3 Sokat jelentene, ha ez a poszt sok emberhez eljutna!

      Törlés
  2. Nagyon tetszik az egész bejegyzés tematikája,nagyon hasznos volt csomó dologról fogalmam se volt ezidáig.Valamint meg van mára a programom egy része;méhbarát kert kialakítása.Várom a további bejegyzéseidet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örülök, hogy sikerült rávenni, hogy te is kialakíts egy méhbarát kertet! És köszönöm a kedves szavakat is! :) <3

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.