2017. április 15.

MIÉRT IMÁDOM A MODERN CSALÁDOT?

Milyen régen volt már bejegyzés!
Nem panaszkodnék, hogy nincs időm és a többi. Igazság szerint ez még hazugság is lenne, mert volt időm, csak akkor egyszerűen nem jött az ihlet, vagy nem volt kedvem írni semmit. Most viszont, hogy eljött a szünet, belemerültem a sorozataimba, és megszületett ez a poszt, a rajongásom kis terméke, amellyel szeretnélek rábeszélni titeket erre a fantasztikus sorozatra. Számomra abszolút 5/5!



1. HUMOR
Mivel a Modern Family egy szitkom, elmaradhatatlan a humor. A sorozat minden jelenetét körüllengi a nevetés, és a móka. Nagyon szeretem, hogy ha rossz hangulatom van, és semmihez nincs kedvem, csak leülök, megnézek egy-két epizódot, és azonnal jobb színben látom a világot. A sorozat a mostani szellemes megjegyzésekkel tarkított vígjátékokkal ellentétben nem a szexszel viccelődik közönséges módon, hanem a szereplőket sodorja vicces helyzetekbe és a jellemük egy-egy jegyének eltúlzásával teremt új mulatságos jeleneteket, ha pedig mégis becsúszik egy ilyen jellegű poén, azt szinte észrevétlenül csempészik be (vagy csak hozzászoktam már). Mindenesetre ezt nagyon értékelem a sorozatban.

2. SZEREPLŐK
Nem titok, hogy a szitkomok karakterközpontúak, és ezek az átlagemberek egy-egy tulajdonságait felerősítve testesítik meg. Ugyanakkor -, legalábbis a Modern Familyben - a szereplők nagyon összetettek is. Vegyük például Camet, aki Jay fiának, Mitchellnek az élettársa. Cam nagyon dramatikus, igazi színpadra született figura, aki szeret túlozni, a figyelem középpontjában állni, sokszor önző, de rejtett tulajdonságai is vannak: szeret sportolni, és egy farmon nőtt fel, állatok között, így a kemény munka sem áll messze tőle, valamint imád bohócnak öltözni és lufiállatokat hajtogatni. Annak ellenére, hogy így leírva úgy tűnik, nagyon ellenszenves figura, valójában egy szerethető apuka és élettárs, aki mellett az élet sosem unalmas.
Egyébként a kedvencem ő és Phil. Hatalmas figurák.
A színészek is rengeteget beletesznek a karakterükbe és apróságokkal közelebb hozzák hozzánk őket. Phil például mindig furcsán pislog, ha ideges, Cam mindig erősen gesztikulál, Gloria pedig hozza a temperamentumos nőt.

3. MINDENNAPI PROBLÉMÁK
A történet középpontjában a család áll, és a naponta előkerülő problémák, amik a való életben mindenhol előfordulnak. Gyakori kérdési a sorozatnak a gyereknevelés, a jó szülő képe, a felnőtté válás, a homoszexualitás elfogadása, a jó testvériség fogalma, a hagyományok tisztelete és még sok más. Az aktuális tanulságot általában egy-egy rész végén összefoglalják, de nem azon a tenyérbemászó, tudálékos módon.

4. A KONCEPCIÓ
Nagyon szeretem, hogy a kamerafelvételek kicsit azt a benyomást keltik, mintha mi magunk is ott lennénk, vagy mintha egy reality-t néznénk. A jelenetek közbe pedig be szokták szúrni a szereplők véleményét/megjegyzését a szituációval kapcsolatban. Ilyenkor általában a házuk kanapéján vagy székeken szoktak ülni és egyenesen a kamerába néznek, mintha hozzánk beszélnének. De a jelenetek közben is bele-belenéznek a kamerába. Persze nem feltűnően.

5. GYORSAN DARÁLHATÓ
Mivel a részek csak 20 perc körüliek általában, így nagyon gyorsan nézhetőek, és mint mondtam, könnyed kis sorozat, így délutánonként a dolgunk elvégzése előtt nem kell egy órát eltöltenünk a képernyő bámulásával. Szerintem ez abszolút plusz pont, főleg egy szitkomnál, amiben ugye nincs is akkora cselekmény egy részben, és mivel eddig 8 évada jelent meg, rá sem unhatunk.

+1. EZT MÉG NEM LÁTTAD
Rengeteg ilyen rövid szitkom/komédia van még a piacon, ezért talán nehéz lehet újat mutatni. Ott van a mindenki által ismert How I Met Your Mother vagy az Agymenők, de család köré épült sorozatok is akadnak bőven, például a Semmi közepén, amit szintén szeretek.
Szerintem a Modern család titka a dokumentarista stílusban és a szereplők jellemfejlődésében rejlik. Ennél a sorozatnál komolyan látszik, hogy tartunk valahová, ráadásul nem a szokásos "leülünk a tévé elé és megnézzük" érzést ad. A szememben az évadok alatt olyanná váltak, mint a virtuális barátok, akik elmesélik mi történt velük, és közösen nevetünk egy jót a világon.

4 megjegyzés:

  1. *üdv*
    pont tegnap gondolkodtam azon, hogy elkezdjem-nekezdjem, hát... akkor nem is kérdés, wow.
    xx

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tudtam segíteni! Ha van kedved írd meg, hogy tetszett ;)

      Törlés
  2. Jaj, imádtam olvasni ezt a cikket, mert én is pontosan ezek miatt imádom a Modern családot! Nagyon szuper sitcom, és én még azt is szeretem benne, hogy ahhoz, hogy élvezd, nem feltétlenül kell sorba nézned a részeket, ráadásul ha kihagysz párat, az sem olyan vészes. Remek kikapcsolódás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! Igazad van, azt el is felejtettem, hogy bármikor be lehet kapcsolódni. :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
emerge © , All Rights Reserved. BLOG DESIGN BY Sadaf F K.